4 veckor sedan första parningen

Plötsligt går tiden fort, så fort! 4 veckor redan? Lilla fröken dräktig har varit rejält dämpad några dagar, hennes illamående kom precis samtidigt som de riktigt varma dagarna och hon har nöjt sig med att sova och gå korta rastningsrundor. Nu är det svalare och hon äter och leker som vanligt, det är skönt att se.

Jag har gått över till fri tillgång på mat eftersom hennes aptit varit så dålig under veckan. Hon behöver äta ikapp nu. Igår träffade jag min kompis dräktiga dvärgpinscher som gått två veckor längre än Tessla och dessutom haft två kullar förut, hon såg ut som en fästing! Bara en stor kropp och några små ben... Så jag räknar med att Tessla börjar lägga på sig snart.

Tankarna på vad som gömmer sig där inne har börjat komma. Hur många? Vilka kön? Hur kommer de se ut? Min 5-åriga systerson Mille gissar på 9 stycken, jag fick till och med en teckning med Tessla och hennes 9 valpar. Jag gissar på några färre... :-)


 

Varmt!!

Tessla ligger i solstolen brevid mig och slappar. Hon är tydligt påverkad av värmen och dräktigheten och vill mest bara vila. Juvret är aningen större och hon har den karakteristiska gråvita flytningen som kännetecknar dräktighet. Jag har inte vägt henne de senaste dagarna men fick för mig att hon blivit tyngre, dock äter hon ganska lite och kan knappast ha gått upp i vikt av själva dräktigheten ännu så det är väl bara inbillning.  

Trevlig pingst - hoppas ni alla njuter av detta fantastiska väder!

Å här kommer bilderna som hörde till förra inlägget







Härlig picknick med vänner på en utkiksplats med utsikt över Linköping.

3:e veckan

God kväll!

Försöker ladda upp bilder men det går inget vidare. I morgon åker jag och Tessla upp till Uppsala för att tapetsera och måla vår nya lägenhet (nåja, Tessla kan i alla fall bistå med svansvift som peppning!). Om bara 2 och en halv vecka är det dags för flytt, det går fort nu.


Snabb uppdatering!

Fortsatt trött Tessla utan aptit dagtid, men på kvällen vaknar hon till liv och blir sig själv igen. Ikväll har hon varit med på picknick och tagit fram alla sina tricks för en godbit så aptiten verkar också komma tillbaka kvällstid.

Dagens vikit, 3 veckor efter första parning, är 8,5 kg. Hon är lite tjock just nu då hon fått lite väl mycket godsaker, men så dåligt som hon ätit sita dagarna är det bra att hon har haft lite att ta av.

Återkommer med foton i morrn. God natt!

Nu är det officiellt ;-)

Från och med idag ligger Tessla och Dumles planerade kull på gårdshundklubbens hemsida (gardshund.com --> planerade kullar).

Dräktighets-symtomnivån ligger för närvarande på att damen inte har ätit upp sin frukost idag (vilket är väldigt ovanligt när det gäller henne som sista tiden varit så glupsk att hon lärt sig peta upp locket till mattunnan på egen hand) och när vi besökte Anna i fredags så var gentlemannen Maximus (kastrerad RR-hane) mycket intresserad och fascinerad av Tessla, som mest bara blev arg som svar på uppvaktningen. Detta är en herre som inte brukar visa speciellt stort intresse av henne annars så de bådar ju också gott.

Idag vilar fina fröken under filten i sängen medan jag skriver klart kursens sista uppgift. Det passar oss båda mycket bra.

På återseende!

2 veckor efter sista parningen...

... Och jag är nu ganska övertygad om att fröken faktiskt är dräktig! Hon har förändrats en del i sin kropp och jag börjar nu våga tro på att det gömmer sig något där inne. Om ungefär en vecka bör det börja bli allt tydligare. Vi har tillbringat ett par dagar ute hos faster med familj i Fläkterbo och det har Tessla verkligen mått bra av. Två ridturer har hon sprungit med på, med samma energi som vanligt, helt överlycklig över att få springa i kapp med hästarna och strosa omkring i vägkanten. Det lär inte bli många fler ridturer på länge för hennes del, så det var kul att hon fick chansen till dessa två. Dessutom är jag en ganska tråkig matte i nu i slutspurten på terminen, så det gjorde henne verkligen gott att komma ut och springa ordentligt.

Idag får jag bjuda på två mindre lyckade bilder, fröken hade inte alls någon lust att ställa upp sig framför kameran :-)









 

Det rullar på - 2 veckor sedan första parning

Ja här rullar dagarna på, det har nu som rubriken antyder gått två veckor sedan första parningen och än märks inget alls, jag tycker att hon är precis som vanligt. Idag hände det dock en lite läskig grej, Tessla blev biten av sin schäfer-kompis när vi var ute och gick. Vi var ute över en timme och dom lekte och hade det bra, badade och sprang efter pinnar, men så plötsligt small det till och dom belv osams och Tessla fick sig ett sår under hakan. Det blev en oplanerad tur till veterinären som kunde bekräfta att såret visserligen var djupt men satt bara i hud och tack och lov gick fickan uppåt, så att det blir självdränerande. Faktura och antibiotika och sen fick vi ta en tur till afärren och köpa en sele då såret sitter precis under halsbandet...

Ska man se något positivt i eländet så är det att jag länge tänkt köpa en sele och nu fick jag anledning. Blev en Hurtta-sele som hon verkar trivas bra i, de jag prövat innan har hon verkligen hatat. Mer negativt är såklart att vi inte vet om detta påverkar hennes dräktighet i och med att hon belv rätt skärrad när det hände. Men Tessla är en cool tjej som snabbt efter skadan blev sitt glada vanliga jag så vi hoppas att det inte gav några bieffekter. Om en eller två veckor borde det tydligt börja märkas om det bor några små liv där inne.

Trött Tessla

Jag sitter i sängen och pluggar med en snarkande liten hund tätt intill. Det är faktiskt sällan man hör henne snarka så här högt, men det låter väldigt sött. Det är nu 1 vecka sedan sista parningen och hon har faktiskt varit lite tröttare än vanligt de senaste två dagarna, men det är å andra sidan regnigt ute och då brukar hon alltid bli lite slö så det är svårt att veta vad det beror på. I övrigt ser jag inga tecken på dräktighet ännu, även om jag observerar juvret på henne dagligen. Inte så mycket för att jag tror att det ska synas redan nu, utan mer för att jag ska upptäcka om/när det väl händer något.

I övrigt kämpar jag på med slutspurten på utbildningen, det går segt men är ju så lite kvar nu så det är bara att bita ihop.

Torsdag 10 maj

Tog lite bilder på promenaden i morse.







Har förresten glömt att berätta om hälsokollen hos veterinären. Hon tittade,klämde och lyssnade igenom Tessla och gav oss sen ett intyg på att hon är i god form, gott hul och bra musklad och att hon inte kunde se några medicinska hinder för en parning. Inte för att jag hade trott att något skulle vara fel, men det känns alltid bra med en liten check-up. Vi pratade även om herpesviruset och jag fick med mig bra vetenskaplig information som gjort att jag känner mig trygg i mitt beslut att inte vaccinera. Jag kommer däremot hålla Tessla från nya hundar under hela dräktigheten för att minimera riskerna för smitta.

När det gäller avmaskning har jag bestämt mig för att inte avmaska, eftersom det senaste träckprovet var helt blankt. Jag är emot rutinmässig avmaskning och vill inte stoppa i min hund gift i onödan och inte bidra till resistensutveckling så jag avvaktar och avmaskar valparna senare, eftersom det måste göras oavsett om jag avmaskar Tessla nu eller inte. På hästar är alla avmaskningsmedel receptbelagda och det tycker jag dem skulle vara till smådjur också.   


Väntans tider...

Inget är som väntans tider, sägs det. Just nu går väntan ut på att få reda på om Tessla är dräktig eller inte. Det har inte ens gått en vecka sedan sista parning så jag antar att det inte går att säga varken bu eller bä än men jag är så nyfiken! Övertolkar alla möjliga tecken och tror ibland att hon absolut inte är dräktig, och ibland är jag säker på att hon är det!

Vikt

När jag hämtade hem Tessla från världens bästa dagmatte idag så passade vi på att väga henne och idag väger hon 8,4 kg vilket är en bra vikt då hon är i bra hull just nu. Jag kommer väga henne en gång i veckan nu för att kunna följa vad som händer. Än så länge äter hon samma mat som innan men så fort jag vet om hon är dräktig kommer jag börja blanda in Royal Canins Mini Starter "Mother & Babydog" för att sen successivt öka givan av det fodret. Det är ett foder som är anpassat för dräktiga och digivande tikar samt små valpar och det foder som har högst innehåll av kalcium av de som jag valde mellan att ge under dräktigheten. Kalciumbrist kan leda till värksvaghet och eklampsi (havandeskapsförgiftning) och det vill jag såklart undvika. Anledningen till att jag valt Royal Canins foder är att det är det Tessla äter sedan innan.

Tredje parningen

Lördagen den 5 maj, på löpets femtonde dag, parade vi Tessla och Dumle igen. Nu har vi gjort vad vi kan och det är bara att vänta på tecken på att hennes kropp förändras. Tessla är tillbaka med mig nere i Linköping och vardagslivet här rullar på. I morgon har det redan gått en vecka sedan första parningen vilket innebär att det bara är åtta kvar. Tänk så fort det går! Jag ska försöka fota henne lite i morgon för att ha lite utgångsbilder, samt att jag måste köpa en våg.

Hörs snart igen!

Andra parningen

Igår träffades Tessla och Dumle för en andra parning, och den gick mycket bra även den. Jag var tvungen att åka ner till Linköping några dagar för sista passen på praktiken men åker tillbaka till Uppsala i morgon för att vara med på den tredje parningen och sen ta med Tessla ner till Linköping. Saknar henne massor!

Parning!

Idag, på dag 11 i löpet, åkte jag och Cissi upp till Gävle och hämtade Dumle för att ta med honom till Tessla och låta honom uppvakta henne. Hon var supertydlig med att hon var helt med på noterna och vi fick till en mycket lyckad parning med två lyckliga och lekfulla hundar. Vi kör ytterligare en parning i morgon och prövar sen ännu en gång på lördag för att minimera risken att vi var för tidigt ute (vilket jag inte tror, Dumle är ju en rutinerad herre och Tessla var som sagt supertydlig).

Det känns hur spännande som helst och jag börjar äntligen förstå att det jag drömt om länge kanske faktiskt kommer att bli av. Jag tror väldigt mycket på den här kombinationen av hundar, Dumle med sin otroliga följsamhet, vänlighet och snygga kropp i kombination med Tesslas härliga mentalitet och läckra utstrålning kommer  att ge toppenvalpar. Två sunda, snygga, friska, stabila individer kombineras till en förhoppningsvis ännu bättre sammansättning nya hundar.

Dumle har ju ännu inte fått någon närmre presentation här på sidan. Han är en snygg, vänlig hane född 2005. Han är Svensk och Finsk UCH, Svensk VCH och mentalbeskriven. Han har HD A och har gett flera trevliga avkommor i tidigare kullar.

Fortsättning följer!

dsgtessla

Den här bloggen handlar om dansk-svenska gårdshunden Tessla och hennes avkommor. Jag som äger Tessla och driver uppfödningen heter Ulrika och vi håller till i Knivsta, strax utanför Uppsala. Välkommen att höra av er om ni vill veta mer om den dansk-svenska gårdshunden. Valpar planeras till våren 2014.

RSS 2.0